Fagina o gorjablanc (Martes foina)
 
Fagina o gorjablanc (Martes foina) -

IMG_2031.jpg

fagina o gorjablanc (Martes foina)

Lafaginaofaïna,fetgina,fu(g)ina(Martes foina) és unmamíferde lafamíliadelsmustèlids.

Es troba des deDinamarca, lapenínsula IbèricaiItàliafins aMongòliai l'Himàlaia, incloent-hi les illes deCreta,RodesiCorfú.N'hi ha, també, unapoblació establerta a Wisconsin(elsEstats Units) provinent d'exemplars fugits del comerç de mascotes.A lapenínsula Ibèricase'n troba al nord delPrincipat de Catalunya,Àlaba,CàceresiGranada.No viu ni a lesBalearsni a lesilles Canàries.

En estat adult la fagina medeix entre 40 i 50 cm de longitud, la cua mesura entre 21 i 27 centímetres, i el seu pes oscil·la entre 1 i 2 kg. Molt semblant a la marta (Martes martes), no en va tenen avantpassats comuns, però és lleugerament més camacurt i corpulenta, té el musell més camús i les orelles més petites, i es distingeix d'aquella pel seu pitet de color blanc que s'obre en forquilla cap a les extremitats davanteres. Té una excel·lent oïda i molt bona vista i olfacte.é una llargada de 42 a 56 cm i una cua de 20 a 30 cm

  • Pesa fins a 2 kg.
  • El seu pelatge marró té una marca en forma de forca a la zona de la gola, que la distingeix de la marta (Martes martes), la marca de la qual és més cremosa i arrodonida.

Viu en zones molt assolellades, normalment prats i zones muntanyoses i rocalloses amb poca vegetació. S'ha adaptat a llocs on viu l'home i caça en granges, però també es pot trobar enboscoscomalzinars.

Fotografia feta al jardi de Casa mes o meins a mitja nit.


P8240025.jpg