Phoenicurus ochrurus (Cotxa fumada)
 
Phoenicurus ochrurus (Cotxa fumada) -

 

Phoenicurus ochrurus

Cotxa fumada

 

El Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros) pertany a l'ordre de les Passeriformes, de la família de les Turdidae. Com el seu nom comú indica aquesta espècie té una característica cua vermellosa que contrasta amb el seu color marró o gris. 

La seva longitud és aproximadament d'uns 15 cm, i el seu pes de 14 a 20 grams. La seva longevitat és d'uns 5 anys de vida. 
El color en els adults és reconeixible de seguida: sol ser de to negrós o grisenc (de tons més aviat marrons en les femelles) amb una cua que destaca pel seu color vermell ataronjat, molt més vistós en els mascles adults.En els mascles observem una coloració gairebé negra a la cara i el pit, i una gran banda alar blanca. De vegades poden mostrar una taca blanca en el seu front. 
Les seves potes i bec són negres. Se li distingeix de seguida pel moviment de cua constant en forma d'unes oscil · lacions molt característiques. 

Estival nidificant a les zones d'alta muntanya del Pirineu i Prepirineu, on marxen quan arriba l'hivern ja que es comporten com a veritables migradors (hi ha recuperacions de polls marcats en niu i recuperats a l'àfrica del nord); a la resta del territori és un resident ben distribuït on trobi ambients adequats. Migrador i hivernant comú, especialment a la terra baixa mediterrània.