Alliaria petiolata  (Al•liària)
 
Alliaria petiolata (Al•liària) -

 

 

 

Alliaria petiolata

Al•liària

Es una planta herbàcia bianual. Algunes fonts indiquen que pot també ser perenne [1], o inclus anual. El primer any fa una mata de fulles baixes, i no floreix. El segon any fa unes flors blanques, i unes tiges que fan 30-100 cm.

Arrel napiforme de color blanc i mes aviat prima.

Fulles cordades i dentades.

Les flors individuals tenen quatre pètals de 4-8 mm de llarg i 2-3 mm d’ampla, formant una creu. S’agrupen en inflorescències tipus raïm.

El fruit es una càpsula síliqua de 4-5,5 cm de llarg, i conté dos files de petites llavors negres lluents, que es desprenen quan la càpsula s’obre. Cada planta produeix centenars de llavors.

Espècie de mitja ombra, habita en sols frescals rics en bases i nitrogen.

A la zona d´Argelaguer es troba a les riberes del Fluvià. Les fotos s'han fet des del passallis de ca l`ornos fins sota el camp de futbol.

Les fulles poden ser utilitzades per donar gust d’all a les ensalades o salses. A vegades també s’inclouen les llavors. La grana pot ser un substitut per preparar mostassa negra

Te propietats diürètiques, antiescorbútiques i desinfectants, que es manifesten quasi exclusivament amb la planta fresca. El suc s’obté per picat o premsat i colat. Sobre les nafras poden inclús aplicar-se fulles picades.